To temat, który warto ugryźć. Tylko jak?
Forum, czyli wydarzenie z udziałem grona ekspertek i ekspertów z różnych dziedzin, pomoże nam zrozumieć, jakie elementy składają się na mapę systemu żywnościowego: od samorządu, poprzez produkcję, dystrybucję, handel, po naukę i technologię. To spotkanie służące wymianie myśli i doświadczeń oraz poszerzaniu horyzontów.
Przed nami spory kęs analiz, studiów przypadku i prelekcji. Na talerzu mamy takie tematy, jak:
- marnowanie jedzenia w łańcuchu od pola do stołu,
 - wpływ nawyków żywieniowych na klimat,
 - kierunki rozwoju, jakie Wrocław powinien obrać, by zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe swoim mieszkańcom,
 - przykłady dobrych praktyk niosących potrzebne zmiany w różnych obszarach systemu żywnościowego.
 
Z pomocą prelegentek i prelegentów, ale także w czasie sesji networkingowych, spróbujemy wytyczyć najważniejsze kierunki zmian — potencjały i ryzyka — oraz rolę, jaką każdy z nas może odegrać w przyszłych scenariuszach.
Wrocławskie Forum Żywnościowe to również podsumowanie działań w ramach projektu Fair Local Green Deals. Wnioski i doświadczenia wszystkich zaangażowanych stron będą ważnym punktem wyjścia do rozmowy o przyszłości żywienia w kontekście zielonej transformacji. Jako sygnatariusz Paktu Mediolańskiego, Wrocław stał się jednym z europejskich ośrodków budujących nową jakość — nie tylko w dyskusji i badaniach, ale także w działaniu.
Jeśli interesujesz się systemem żywnościowym miasta i chcesz dowiedzieć się więcej na temat obiegu żywności w mieście weź udział w konferencji.
WAŻNE! Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, samo wypełnienie formularza zgłoszeniowego nie jest jednoznaczne z udziałem w wydarzeniu. Poczekaj na maila z potwierdzeniem.
| temat | prelegent | |
| DOBRY POCZĄTEK | ||
| 
 Oficjalne rozpoczęcie, powitanie gości  | 
 10:00 - 10:05  | 
Prowadzenie konferencji – Bogna Świątkowska | 
| Miasto na talerzu | 10:10 - 10:20 | 
 Katarzyna Szymczak – Pomianowska i Bartłomiej Świerczewski  | 
| Fair Local Green Deals | 10:25 - 10:35 | 
 Daniel Botha, ICLEI European Secretariat  | 
| CO WIEMY? | ||
| 
 Wrocławski Manifest Żywnościowy  | 
 10:40 - 10:50  | 
 Dr Małgorzata Bartyna – Zielińska  | 
| 
 Czy Wrocław wyżywi się sam?  | 
 10:55 - 11:05  | 
 Dr Małgorzata Świąder  | 
| 
 Pokolenie nadwagi  | 
 11:10 - 11:20  | 
 Joanna Nyczak  | 
| 
 Do kosza! Dlaczego marnujemy żywność?  | 
 11:25 - 11:35  | 
 Błażej Krasoń  | 
| 
 PRZERWA NA KAWĘ I NETWORKING | 11:40 - 12:10  | 
||
| CO ROBIMY? | ||
| 
 Wykarmić miasto czyli po co komu polityka żywnościowa  | 
 12:10 - 12:20  | 
 Katarzyna Wysocka  | 
| 
 Pierwszy kęs - Miejska Farma Wrocław  | 
 12:25 - 12:35  | 
 Katarzyna Sokołowska  | 
| 
 Komu potrzebna jest żywność biotechnologiczna i biomedyczna?  | 
 12:40 - 12:50  | 
 Anna Bednarska  | 
| 
 Krótka droga smaku – o spółdzielczej roli targowisk i bazarów  | 
 12:55 - 13:05  | 
 Dr Joanna Erbel  | 
| 
 Finansowanie innowacji w żywności  | 
 13:10 - 13:20  | 
 Tomasz Janoś  | 
| 
 Jak smakuje uratowane?  | 
 13:25 - 13:35  | 
 Dr Wojciech Tycholiz Maciej Gołębiowski  | 
| 
 KULTUROTWÓRCZE ZNACZENIE ŻYWNOŚCI W MIEŚCIE: POKAZ WARSZTATOWY Z DEGUSTACJĄ | 13:40 - 14:40  | 
||
| PRZYSZŁOŚĆ | ||
| Syte czy głodne miasto? | 14:45 - 14:55 | 
 Katarzyna Świętek  | 
| 
 Alternatywne białko – jedzenie przyszłości  | 
 15:00 - 15:10  | 
 Dr Joanna Miedzianka  | 
| Ktoś to musiał zaprojektować, czyli rzecz o projektowaniu odpowiedzialnym | 15:15 - 15:25 | 
 Dr Mariusz Wszołek  | 
| 
 Od restauracji do klienta – higiena żywności  | 
 15:30 - 15:40  | 
 Konrad Treter  | 
| DEBATA "Jak ugryźć przyszłość?" | 15:45 - 16:30 | 
 Udział wezmą: Katarzyna Świętek, Marek Szołtysik, Joanna Erbel, Katarzyna Szymczak-Pomianowska  | 
Filmy z wydarzenia