W kwietniu 2022 r., przez pięć dni, zespół ważył, ile jedzenia nie zostało zjedzonego przez dzieci podczas przerwy obiadowej, ale także ile marnuje się żywności, która powstaje w kuchni podczas samego przygotowywania posiłków.
Reklama
Bartosz Moch,
Edytuj w ACMSW kwietniu 2022 r., przez pięć dni, zespół ważył, ile jedzenia nie zostało zjedzonego przez dzieci podczas przerwy obiadowej, ale także ile marnuje się żywności, która powstaje w kuchni podczas samego przygotowywania posiłków.
Marnowanie jedzenia jest jednym z największych problemów ówczesnego świata. Straty żywności to w większości problem krajów rozwijających się – brak wiedzy o przechowywaniu żywności, braki w infrastrukturze powodują psucie się ogromnej ilości żywności. Każdego dnia żywność marnowana jest na każdym etapie łańcucha dostaw, zaczynając od produkcji, poprzez transport i przechowywanie a kończąc na samej konsumpcji.
Marnowanie na etapie konsumpcji dotyczy nie tylko indywidualnych gospodarstw domowych, ale także gastronomii czy placówek oświatowych, gdzie każdego dnia przygotowywane są posiłki dla kilkuset dzieci. Żeby móc podejmować właściwe decyzje dotyczące tego, co i jak robić, aby przeciwdziałać marnotrawstwu należy wiedzieć co, ile i dlaczego jest wyrzucane.
Oprócz pomiarów personel szkolny wraz dziećmi i rodzicami będzie brał udział w specjalnie przygotowanych ankietach, których celem jest m.in. zbadanie opinii dot. jakości przygotowywanego jedzenia, tego co dzieci lubią jeść, co jest powodem niezjadania posiłków podczas obiadu oraz czy wolą zupę czy drugie danie.
Kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie analizy powtarzalności jadłospisów, na podstawie których personel kuchenny wraz z intendentem przygotowuje każdego dnia posiłki. Wyniki pozwolą na określenie ilości i rodzajów zup serwowanych na stołówce, rodzajów drugich dań, surówek i dodatków.
Ostatnim etapem współpracy będzie zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla intendentów i kucharzy, których szkoły uczestniczą w projekcie BioCanteens. Wyniki zostaną wykorzystane do wprowadzenia rozwiązań i wypracowania rekomendacji, dzięki którym ograniczona zostanie skala marnowania jedzenia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 21 we Wrocławiu. Zmniejszenie poziomu marnowania żywności pozytywnie wpłynie na efekty środowiskowe, społeczne oraz finansowe.
Przygotowała: Natalia Lipińska
Bądź na bieżąco z Wrocławiem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!
Reklama