Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Piękna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto przy tym pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą wszystkim cieszyć się zadbanym i czystym otoczeniem.
Gdzie na grilla?
We Wrocławiu można rozpalać ognisko czy grillować w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach znajdujących się w parkach, miejskich lasach lub innych terenach zielonych. Szukajmy wyznaczonych miejsc - często z przygotowanymi paleniskami, przy których znajdują się ławki i stoliki. Takie stanowiska czekają na wrocławian m.in. w Lesie Rędzińskim, Osobowickim, Sołtysowickim oraz przy kąpielisku przy ul. Królewieckiej. Pełna lista miejsc idealnych do grillowania bez ryzyka otrzymania mandatu dostępna jest tutaj.
Gdzie wyrzucić?
Po grillu, bez względu na to, czy organizujemy go w przydomowym ogródku, czy na zewnątrz w przygotowanej do tego strefie – trzeba posprzątać. Odpady organiczne umieszczamy – co do zasady - w brązowym pojemniku na bioodpady. Węgiel, już po wygaśnięciu, mięso, kości należy wyrzucać do czarnego pojemnika na odpady zmieszane.
Opakowania po napojach – szklane, aluminiowe czy plastikowe - umieszczamy w odpowiednim pojemniku: zielonym (szkło) lub żółtym (metale i tworzywa sztuczne). Folię aluminiową, tacki styropianowe (styropian opakowaniowy) lub aluminiowe, które nie są zabrudzone wyrzucamy do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne.