Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Kto nie lubi chodzić do restauracji? Właśnie, ale z przyczyn finansowych rezygnujemy z tej przyjemności albo wybieramy sprawdzone lokale, gdzie nie spotka nas cenowe ani smakowe zaskoczenie. A przecież cała radość w jedzeniu polega na zaskoczeniu kubków smakowych.
Festiwal kulinarny: spróbuj trochę tego, trochę tamtego
Restaurant Week odbywa się dwa razy w roku, i to nie tylko we Wrocławiu. Swoim zasięgiem obejmuje też wiele miast innych miast, w tym Kraków, Poznań, Szczecin, Trójmiasto i Warszawę (to taka podpowiedź, na wypadek podróży).
Organizatorzy zapewniają, że restauracje, które biorą udział w festiwalu, przeszły selekcję pod kątem wysokiej jakości kuchni i produktów oraz poziomu autorskiego menu i obsługi kelnerskiej. Zapowiada się więc najlepsza degustacja sezonu.

Nie kryguj się i zamawiaj, co chcesz
Koncepcja Festiwalu jest prosta: zamawiasz stolik i potrawy najdalej dzień wcześniej i przychodzisz na gotowe. Proces rezerwacji stolika jest zdigitalizowany. Wystarczy wejść na stronę festiwalu (linki poniżej) i najpierw wybrać miasto, później restaurację, a na końcu liczbę osób i menu.
Organizatorzy przygotowali wyszukiwarkę pod kątem:
- rodzaju miejsca,
- rodzaju kuchni,
- konkretnych potraw,
- diety.
Szefowie kuchni na podstawie zamówienia przygotują popisowe trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. W dwóch opcjach: mięsnej albo wegetariańskiej, wegańskiej lub rybnej. Na każdego gościa będzie też czekał gratisowy festiwalowy koktajl.
Ile będzie wynosił rachunek? Od 69 złotych za dwie osoby.
– Cena dań nie jest wysoka między innymi dzięki temu, że rezerwacji można dokonać maksymalnie z jednodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu restauracje mogą przygotować odpowiednią ilość składników na konkretne menu – mówi Maciej Żakowski, współzałożyciel Festiwalu.

#FoodSmellsGood, czyli przyjemność z jedzenia
Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem #FoodSmellsGood, więc kucharze przygotowują najbardziej aromatyczne potrawy. Każdy będzie miał możliwość wybrania się w podróż do aromatycznych krajów azjatyckich albo w sentymentalny powrót do zapachów z dzieciństwa. We Wrocławiu takie doznania zapowiadają restauracje Żeberka, Forum Kulinarne i Trattoria tre angeli.
– Każda edycja naszego festiwalu przyciąga setki tysięcy osób do niemal czterystu lokali gastronomicznych w całej Polsce. Widzimy, że Polacy nadal chcą chodzić do restauracji, nawet jeśli ich budżet jest nieco skromniejszy niż dawniej – mówi Maciej Żakowski
Festiwal trwa do 12 listopada. Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl.