wroclaw.pl strona główna

ALERT! Duże utrudnienia na autostradzie A4 pod Wrocławiem

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. TOP 10 Europy na widelcu. Tego spróbujcie koniecznie na biesiadzie w Rynku. Będziecie zachwyceni! [POLECAMY]

To będzie raj dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają pieścić swoje kubki smakowe i podniebienia. Już w najbliższą sobotę (4 czerwca, o godzinie 12.) startuje wielka europejska biesiada na wrocławskim Rynku. Czego warto spróbować? Zobaczcie, a w sobotę –spróbujcie.

Reklama

Finał obchodów szalenie popularnej wśród wrocławian imprezy Europa na widelcu 2022 to wielka biesiada w Rynku. Będziemy mogli posmakować na niej potraw z kuchni aż 12 europejskich krajów. Będą potrawy i wegetariańskie, i mięsne. Znajdzie się też coś dla wielbicieli słodyczy oraz potraw z ziemniaków. 

We Wrocławiu będziemy mogli skosztować potraw nie tylko polskich, ale i ukraińskich, bułgarskich, greckich, włoskich czy hiszpańskich. I na przekór tym, którzy twierdzą, że nie ma kuchni dolnośląskiej, też przysmaków z najbliższej okolicy.

Ja sam uważam, że kuchnia dolnośląska istnieje i ma się całkiem dobrze – powstała przez ostatnie 70 lat mieszania smaków kuchni przesiedleńców, którzy trafili na Ziemie Odzyskane z okolic Lwowa, Małopolski, Wielkopolski czy Wileńszczyzny.

Żeby spróbować europejskich smakołyków, trzeba będzie kupić specjalną cegiełkę (jedna cegiełka to jedna potrawa). Cena? 10 złotych.

Przy okazji biesiady na Rynku łączymy przyjemne z pożytecznym. Cały dochód ze sprzedaży cegiełek będzie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najbardziej zdolnych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. 

Potraw serwowanych wrocławianom w sobotę będzie prawie 40! Żeby spróbować wszystkich, trzeba mieć żelazny żołądek i wielki apetyt.

Dlatego wybrałem dla Państwa TOP10 (to bardzo subiektywne zestawienie) tych potraw z menu europejskiej biesiady, które znam, lubię i ze szczerym sercem mogę polecić. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Na początek polecam pyszne przystawki

  • Smalec z fasoli na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem z kuchni polskiej. Smalec z fasoli ma kremową konsystencję, rozpływa się w ustach, ale nie zapycha naszych żył złym cholesterolem. Do tego świeży chleb na zakwasie i kiszony ogórek. Nasze kubki smakowe od razu obudzą się do życia.
  • Smakowity jest specjał z kuchni greckiej - Σπανακοτυρόπιτακια (spanakotyropitakia) – czyli pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta. Chrupiące ciasto, słona feta. Południe Europie na wyciągnięcie ręki…

Potem – lżejsze i cięższe zupy

  • Z kuchni dolnośląskiej polecam z ręką na sercu i żołądku wyjątkowy przysmak: zupę z młodej pokrzywy ze szparagami. To danie zaserwował mi kiedyś Grzegorz Pomietło, znakomity kucharz z Wrocławia, szef kuchni jednego z tutejszych hoteli. Do dzisiaj pamiętam smak zupy z pokrzywy. Kto nie próbował, musi to zrobić koniecznie!
  • W upalny dzień warto zjeść Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy z Bułgarii. Ostatnio próbowałem go w jednej z głogowskich restauracji. Idealny na ciepłe dni.
  • A gdybyście mieli Państwo ochotę na coś bardziej sycącego – idealny będzie Berliner Kartoffelsuppe – zupa krem z ziemniaków. Jego smak zachwyci nie tylko wielbicieli wszystkiego, co jest robione z ziemniaków. To polecam z kuchni niemieckiej.

Dania główne - to warto zjeść

  • Sezon na szparagi w pełni, więc koniecznie musicie Państwo spróbować pierogów ze szparagami z kuchni dolnośląskiej. Mięciutkie ciasto, lekko chrupiące szparagi, a gdy dojdzie do tego okrasa z masła, to można się rozpłynąć nad smakiem tego dania (jak masło na pierogach).

Nadzienie do pierogów ze szparagów jest przepyszne! pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Nadzienie do pierogów ze szparagów jest przepyszne!

  • W czasach, kiedy jeszcze jadłem mięso, uwielbiałem smak ukraińskich gołąbków z kaszą gryczaną i mięsem z sosem grzybowym (holubtsi). Polecam, bo to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robiła najlepsze.

Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem

  • Z menu kuchni czeskiej warto skosztować Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem. Warto bliżej poznać smaki, jakie rozpieszczają naszych południowych sąsiadów.

Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem

A na deser coś bardzo słodkiego...

  • Łasuchom nie trzeba przedstawiać tej bomby kalorycznej: Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari. Cudo!
  • I na koniec polecam ostatni deser: Churros czyli ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym. Tłuste, mocno energetyczne, ale jakie smaczne…

Uff, trudno było wybrać tylko 10 smakołyków z całego cudownego menu Europy na widelcu. Smacznego życzę.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama