wroclaw.pl strona główna

MPK 100 nowych autobusów dla MPK. Co to będą za pojazdy?

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Konkursy
  4. Włoskich specjałów nigdy dość

Wrocławianie darzą dużą sympatią i… apetytem włoską kuchnię. Miejsc w naszym mieście, gdzie można smakować specjałów ze słonecznej Italii, jest całkiem sporo. Ale kolejne na pewno nie zawadzi, wręcz przeciwnie. Od kilku miesięcy przy ul. Szewskiej 19-21a działa CORSO Wine-Bar, chwaląc się menu, opartym na włoskich regionalnych produktach.

Jak mówią właściciele lokalu – dwóch przyjaźniących się Włochów – pomysł był prosty: stworzyć we Wrocławiu miejsce z dużym wyborem win i regionalnych przysmaków z Italii. Wśród wyeksponowanych na ścianie butelek znaleźć można zarówno marki bliskie najbardziej wymagającym smakoszom, jak i trunki, które zachwycą mniej rozeznanych „w winiarskim temacie”. Klienci mogą degustować wino, spędzając miłe chwile w CORSO Wine-Bar, albo kupić je do degustacji w domowym zaciszu, z gwarancją, że wszystkie butelki białego czy czerwonego przywędrowały do winiarni prosto z Półwyspu Apenińskiego – i to w stylowych, drewnianych skrzyniach.

Co do wina

Właściciele CORSO Wine-Bar postawili na nową paletę przysmaków – jako ciekawą i co najważniejsze smaczną alternatywę dla pasty czy pizzy, serwowanych przez inne lokale w mieście.

– Nasi goście coraz chętniej sięgają po regionalne, włoskie przetwory, wędliny czy sery – mówi Paolo Corso, współwłaściciel CORSO Wine-Bar. – Postanowiliśmy więc poszerzyć ofertę gastronomiczną i sprowadziliśmy specjalistyczny sprzęt do przygotowywania naszych tradycyjnych, a często mało znanych w Polsce, rarytasów. Jesteśmy pewni, że włoskie szaszłyki warzywno-serowe, różne rodzaje bruschetty czy tatar z mozzarelli i pomidorów podawany z anchois, podbiją serca klientów.

Właściciele mówią też, że wielką wagę przywiązują do świeżości wszystkich serwowanych składników. Przykładowo – Mozzarella Di Bufala (jedyna oryginalna, czyli ser z bawolego mleka), której data ważności jest stosunkowo krótka, sprowadzana jest z Włoch przynajmniej raz w tygodniu. Oferta stopniowo się poszerza, można więc spodziewać się kolejnych kulinarnych inspiracji prosto ze słonecznego Południa.

Degustacja win w CORSO Wine-Bar

3 lipca wrocławski CORSO Wine-Bar organizuje degustację win kompanii Fontanafredda z Włoch. Wieczór z wykwintnymi markami i włoskimi przekąskami, uświetni specjalista przybyły ze słonecznego Półwyspu Apenińskiego.

Degustację poprowadzi Enzo Agresta, reprezentant Fontanafredda – jednej z najpopularniejszych kompanii winiarskich we Włoszech. Zaprezentuje zarówno czerwone, białe, różowe, jak i musujące wina z różnych regionów Włoch, m.in. z Piemontu, Lombardii, Wenecji Euganejskiej, Apulii czy Sycylii. Specjalnością serwowaną podczas wieczoru będzie sztandarowa marka kompanii: Barolo Borgogno. Podczas degustacji obowiązywać będzie 30-proc. na testowanie oraz na zakup produktów Fontanafredda.

Do win serwowane będą włoskie specjały, w tym różne rodzaje bruschetty (z pomidorów, grzybów, szynki czy mozarelli) czy szaszłyków warzywno-mięsnych.

Początek degustacji o godz. 19.00 w CORSO Wine-Bar, ul. Szewska 19-21 – czwartek, 3 lipca.

Dla czytelników naszego portalu mamy trzy podwójne zaproszenia na czwartkową degustację. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie, dziś – 1 lipca – do godz. 16.00:

W jakiej włoskiej prowincji leży miejscowość Fontanafredda?

Zaproszenia trafią do osób, które jako PIERWSZE udzielą poprawnej odpowiedzi. W treści prosimy o podanie również imienia i nazwiska oraz nr. telefonu, ponieważ o wygranej poinformujemy telefonicznie. KONKURS ZAKOŃCZONY

MaWi

fot. CORSO Wine-Bar

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama