Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
– Na święta kupujemy za dużo i przygotowujemy za dużo – mówi prof. Danuta Figurska-Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Efekt? Mimo że w ciągu trzech świątecznych dni sporo zjemy, to w lodówce nadal jest bardzo dużo jedzenia.
Nadmiar jedzenia: po pierwsze – nie wyrzucać
Najgorszym rozwiązaniem jest wyrzucenie do śmietnika potraw nadających się do zjedzenia. Bardziej ekonomicznych (i ekologicznych) rozwiązań jest kilka:
  
  
                      
                      
                  
      
      
- obdarzyć bliskich i przyjaciół pakunkami ze świątecznymi potrawami;
 - przysmaki zdatne do tego zapakować i zamrozić;
 - oddać nadmiar jedzenia do jadłodzielni, lodówek społecznych oraz banków żywności. We Wrocławiu działa już kilkadziesiąt takich miejsc.
 
Mapa jadłodzielni we Wrocławiu
ZOBACZ MAPĘ JADŁODZIELNI WE WROCŁAWIU.
Co można zostawić w jadłodzielni i lodówce społecznej?
W jadłodzielniach firmowanych przez inicjatywę Foodsharing Wrocław lub lodówce społecznej można zostawić:
- zupy (najlepiej w szczelnych pojemnikach);
 - produkty oryginalnie zapakowane;
 - ciasta, pieczywo (zapakowane oryginalnie);
 - pieczenie.
 
Ważne: produkty domowe należy oznaczyć datą przygotowania oraz opisem. Warto podać skład potrawy, aby osoby z uczuleniem lub nietolerancją pokarmową nie były narażone na dolegliwości. Oraz oznaczyć, czy pozostawione danie odpowiada zasadom wege.
W lodówkach nie zostawiamy:
- surowego mięsa i zawierających je produktów;
 - produktów zawierających jaja, np. świąteczna sałatka jarzynowa, domowy majonez;
 - domowych budyniów, puddingów;
 - jedzenia w otwartych puszkach i słoikach;
 - alkoholu;
 - produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia.