wroclaw.pl strona główna

MPK 100 nowych autobusów dla MPK. Co to będą za pojazdy?

  1. wroclaw.pl
  2. Akademicki Wrocław
  3. WCA
  4. Miejski Program Wsparcia "MOZART"
  5. II edycja programu MOZART (2013/2014)
  6. dr Ewa Tomaszewska-Ciosk - OLEOFARM: Próba stworzenia innowacyjnych produktów przekąskowych i galanterii śniadaniowej z wykorzystaniem wytłoków lnianych pozostających po procesie tłocznia oleju lnianego.

dr Ewa Tomaszewska-Ciosk - OLEOFARM: Próba stworzenia innowacyjnych produktów przekąskowych i galanterii śniadaniowej z wykorzystaniem wytłoków lnianych pozostających po procesie tłocznia oleju lnianego.

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

Firma Oleofarm specjalizuje się w produkcji wyrobów kojarzonych ze zdrowym odżywianiem. Sztandarowymi produktami firmy Oleofarm są produkty wytwarzane z siemienia lnianego.

Reklama

dr Ewa Tomaszewska-Ciosk,

Uniwersytet Przyrodniczy

OLEOFARM Marek Chrzanowski, Leszek Stanecki Sp. z o.o.

O projekcie

Produktem ubocznym procesu tłoczenia oleju lnianego są wytłoki lniane, które zawierają ok. 10%. Olej lniany zawiera nawet do 75 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, nie są wytwarzane przez organizm ludzki i dlatego muszą być dostarczane z dietą. Innym cennym składnikiem wytłoków lnianych jest błonnik (ok. 35%), który m.in. obniża wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów i poprawia perystaltykę jelit. Te cenne wartości wytłoków można wykorzystać wzbogacając nimi ekstrudowane produkty przekąskowe i galanterię śniadaniową. Wykorzystanie lnu jako dodatku do chrupek ma umożliwić wytworzenie produktu bardziej atrakcyjnego  pod kątem odżywczymi i sensorycznym od tych obecnych na rynku.

Celem projektu jest opracowanie receptury i technologii wytwarzania produktów przekąskowych i galanterii śniadaniowej na bazie surowców zbożowych z dodatkiem lnu mielonego. Surowce zbożowe, które zostaną wykorzystane to kasza kukurydziana, mąka kukurydziana i otręby. Ze względu na swój bogaty skład stanowią one bardzo dobry główny składnik teksturotwórczy chrupek. 

Rezultatem projektu będzie opracowanie receptury i technologii nowych produktów ekstrudowanych. Stworzenie innowacyjnych produktów z dodatkiem wytłoków zaowocuje, po korzystnej ocenie ekonomicznej,  zakupem ekstrudera,  stworzeniem nowej linii technologicznej i zatrudnieniem dodatkowych pracowników.

Reklama