wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Klimat i przyroda
  4. WROCŁAW NIE MARNUJE
  5. Projekt foodCIRCUS

Wrocław przystąpił do projektu CIRCUS – Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe’s schools, finansowanego w ramach programu Interreg Central Europe. Celem projektu jest wdrożenie rozwiązań ograniczających marnowanie żywności w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Projekt koncentruje się na zmniejszeniu resztek jedzenia oraz nadprodukcji w kuchniach, a także edukacji społeczności szkolnych i przedszkolnych w zakresie zrównoważonego zarządzania żywnością.

Reklama

Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)

W ramach projektu foodCIRCUS kluczowym wyzwaniem jest skuteczne zaangażowanie uczniów, rodziców, nauczycieli, intendentów oraz pracowników stołówek w zmianę nawyków żywieniowych, które pozwolą na zmniejszenie marnowania żywności. Ważnym celem jest także wprowadzenie mikro dobrych praktyk w stołówkach, które umożliwią lepsze zarządzanie produkcją i konsumpcją żywności.

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym, zapobiegających marnowaniu żywności w środkowo europejskich szkołach i przedszkolach.

Oczekiwanym rezultatem projektu jest ograniczenie marnowania żywności w wybranych placówkach oświatowych. Projekt przyczyni się także do stworzenia programów edukacyjnych, które promują świadome podejście do zarządzania żywnością. Ważnym rezultatem będzie także wzrost zaangażowania społeczności lokalnych i instytucji edukacyjnych w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Czym jest projekt foodCIRCUS

Projekt foodCIRCUS to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu wdrożenie rozwiązań w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym, które skutecznie zapobiegają marnowaniu żywności w szkołach i przedszkolach w Europie Środkowej. Nawiązana współpraca międzynarodowa umożliwia wymianę wiedzy i doświadczeń oraz wsparcie podczas wypracowywania nowych rozwiązań. Potwierdza ona także powagę problemu z którym mierzą się również partnerzy zagraniczni.

Projekt kontynuuje działania realizowane w latach 2021-2022 w ramach projektu URBACT III BioCanteens#2, który skupiał się na zmniejszeniu marnowania żywności w stołówkach edukacyjnych.

Link do poprzedniego projektu.

Partnerzy projektu foodCIRCUS

Liderem projektu jest Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (Austria), a pozostałymi partnerami są:

  1. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Polska)
  2. Uniwersytet Techniczny w Ostrawie (Czechy)
  3. Uniwersytet Ekonomiczny w Pradze (Czechy)
  4. Save the Food (Czechy)
  5. Politechnika Wrocławska (Polska)
  6. Gmina Wrocław (Polska)
  7. Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Budapeszcie (Węgry)
  8. Uniwersytet Boloński, Katedra Nauk Rolniczych i Żywnościowych (Włochy)
  9. Reploid Value Solutions GmbH (Austria)

Termin realizacji:

Termin realizacji projektu: czerwiec 2024 r. - grudzień 2026 r.

Środki finansowe, wysokość dofinansowania:

  • Wartość projektu dla Miasta: 163 327,00 EUR, 682 127,87 zł
  • Wartość dofinansowania dla Miasta 130 661,60 EUR, 545 904,16 zł (dofinansowanego w 80% ze środków EFRR (Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego) w ramach Programu Interreg Europa Środkowa)
  • Wartość wkładu własnego 32 665,40 EUR (20%), 136 195,45 zł

foodCIRCUS we Wrocławiu

We Wrocławiu projekt będzie realizowany w 13 wybranych placówkach edukacyjnych. W części z nich Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przeprowadzi badania jakościowe i ilościowe dotyczące żywności w stołówkach i generowanych odpadów. Posłużą one za źródło danych stanowiące podstawę do planowanych w projekcie działań edukacyjnych i wdrożenia dobrych praktyk związanych z zarządzaniem żywnością. Ważne będzie zaangażowanie uczniów, nauczycieli, rodziców i pracowników stołówek w zmiany nawyków żywieniowych.

Ten projekt jest przykładem wzajemnej współpracy międzynarodowej skupiającym się na idei zrównoważonego rozwoju, działań edukacyjnych oraz wypracowanie prawidłowych praktyk żywieniowych.
Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii UMW

Zakładane działania w projekcie:

Miasto Wrocław będzie odpowiedzialne za realizację kilku kluczowych działań, takich jak:

  1. Opracowanie i wdrożenie micro dobrych praktyk zmierzających do ograniczenia marnowania pożywienia w 13 wybranych placówkach edukacyjnych, które szkoły będą mogły w łatwy i prosty sposób wdrożyć.
  2. Przeprowadzenie kampanii informacyjno-edukacyjnej, która obejmuje:
  • Warsztaty dla nauczycieli, dzieci, rodziców oraz społeczności szkolnej w zakresie ograniczenia marnowania pożywienia.
  • Szkolenia podnoszące kompetencje zawodowe kucharzy i intendentów.
  • Opracowanie książeczki z jadłospisami do przedszkoli z kuchnią własną i cateringiem.

Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl