Jakość powietrza brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Wydarzenia
  3. Rozrywka
  4. 12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

Kliknij, aby powiększyć
Plakat 12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
  • TERMINY: Zakończyło się 12.06.2022 (1103 dni temu)
  • Miejsce: Tarczyński Arena Wrocław
  • BILETY: Wstęp wolny
Edytuj w goApi

FILTRUJ

RODZAJ

OPIS

Festiwal w ciągu minionych dziewięciu lat z lokalnego święta smakoszy piwa wyrósł na wydarzenie, które zdobyło renomę nie tylko w Polsce, ale też poza jej granicami – przyjeżdżają do nas uczestnicy oraz wystawcy z sąsiednich krajów, takich jak: Czechy, Niemcy, Litwa, Łotwa, Wielka Brytania, Belgia.

Rozwój Festiwalu znajduje swoje odzwierciedlenie również w liczbie uczestników, która rośnie systematycznie z roku na rok, by podczas ostatnich edycji przekroczyć 60 tysięcy osób.

Godziny otwarcia festiwalu i stoisk:

  • 10 czerwca (piątek) – godz. 16-24,
  • 11 czerwca (sobota) – godz. 12-24,
  • 12 czerwca (niedziela) – godz. 12-20. 

Warsztaty:

Szkolenie nie tylko dla piwowarów

  • Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Szkolenie degustatorskie 

  • Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw.

Szkolenie dla sędziów piwnych 

  • To najbardziej zaawansowane szkolenie, podczas którego poznamy 20 substancji, które dość często pojawiają się w piwach nowofalowych. Ich degustacja będzie również pretekstem do tego, aby opowiedzieć o grupach aromatów takich jak estry, fenole, aromaty siarkowe i tym podobne. Skupimy się na wadach, ale nie zabraknie też cech aromatycznych, które są charakterystyczne na konkretnych stylów piwa.

ABC cydrów polskich

  • W trakcie degustacji poznasz 6 różnych odsłon polskiego cydrownictwa. Czy wiesz czym jest cydr? Jakie może mieć barwy, aromaty, smaki? Z jakich jabłek produkuje się cydr i dlaczego? Dowiesz się czym jest cydr rzemieślniczy i dlaczego różni się od koncernowego, nie tylko ceną. 

ABC miodów pitnych 

  • Podczas degustacji poznasz 6 polskich rzemieślniczych miodów pitnych. Miód pitny uchodzi za wybitnie polski alkohol. Jednak jego historia jest równie długa jak wina!  Warsztaty płatne w cenie od 100 zł. 

Miejsce

ZDJĘCIA

  • Kliknij, aby powiększyć
    12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
  • Kliknij, aby powiększyć
    12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

Zobacz także