wroclaw.pl strona główna

UWAGA! Uwaga! Awaria systemu obsługi zgłoszeń 999!

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wigilia na wynos, czyli pogotowie świąteczne

Wigilia na wynos, czyli pogotowie świąteczne

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

Powodów może być naprawdę wiele: brak czasu, złe samopoczucie, obowiązki zawodowe, słabe umiejętności kulinarne, nagła zmiana planów co do miejsca świętowania – i wszystkie mogą sprawić, że podczas Wigilii czy nawet w Boże Narodzenie zostaniemy na gastronomicznym lodzie. A w zasadzie lód to będziemy mieli w zamrażarce, a na stole tylko wigilijne sianko. Można jednak temu zapobiec.

Reklama

W połowie grudnia to już naprawdę najwyższy czas, żeby zamówić coś smacznego na wigiliny stół. Restauracje i firmy caternigowe pracują na pełnych obrotach. W wielu, oferujących wrocławianom gotowe dania świąteczne, które można odebrać w umówionym terminie lub poprosić o ich dowóz pod wskazany adres, możliwości złożenia zamówień już nie ma. Ale – kto szuka, ten znajduje. Poszukaliśmy i my i oto podpowiadamy, gdzie i za ile można kupić gotowe dania na Wigilię i resztę świąt.

Swojskie Jadło 

...można je odnaleźć pod trzema wrocławskimi adresami: Prusa 2, Żernicka 244 i Stanisławowska 103. Zamówienia na świąteczne dania restauracja przyjmuje do 17 grudnia 2016 i pod warunkiem wpłacenia zaliczki w jednym z ww. lokali. Informacje w sprawie zmówień pod nr. tel.: 71 3740148, 71 3578770; 71 3492815
W ofercie: 
  • Uszka z grzybami – 1 kg 60 zł
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 1 kg 40 zł
  • Pierogi ruskie – 1 kg 33 zł
  • Ryba po grecku – 1 kg 65 zł
  • Karp w galarecie – 1 szt. 65 zł
  • Karp w grzybach – 1 szt. 75 zł
  • Karp smażony – 1 szt. 45 zł
  • Kaczka faszerowana – 1 szt 70 zł
  • Schab pieczony – 1 kg 60 zł
  • Karczek pieczony – 1 kg 60 zł
  • Krokiety z kapustą i grzybami – 1 szt. 5 zł
  • Barszcz czerwony – 1 l 20 zł
  • Carpaccio z łososia – 0,9 kg 100 zł
  • Śledź po fińsku – 1 kg 60 zł
  • Śledź w śmietanie z jabłkiem – 1 kg 50 zł
  • Sałatka jarzynowa 1 kg 45 zł

  www.facebook.com/SwojskieJadlo

Margaret

W tej firmie cateringowej tegoroczne „obłożenie” zamówieniami jest bardzo duże, ale jest jeszcze szansa, żeby znaleźć się na liście chętnych na gotowe potrawy – z odbiorem własnym przy ul. Żeromskiego 28 (tel. 71 780 49 81) lub korzystając z możliwości dowozu do domu. Ale działać trzeba szybko.
 Oferta 1: 65 zł/os.
  • Grzybowa z łazankami
  • Karp smażony saute
  • Kapusta z grochem
  • Mix pierogów / kap.-grzyb., ruskie
  • Sałatka pieczarkowa
  • Ciasto makowe

Oferta 2: 80 zł/os.

  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Pierogi kapusta-grzyby
  • Karp smażony
  • Sola smażona w panierce piernikowej
  • Ziemniaki z wody
  • Śledź w oliwie z jabłkiem i cebulką
  • Tymbaliki rybne
  • Kutia z makiem

Oferta 3: 100 zł/os.

  • Aksamitna zupa rybna z warzywami
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Tatar z łososia
  • Ryba po grecku
  • Pierogi kapusta-grzyby
  • Sandacz smażony
  • Łosoś w warzywach
  • Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną
  • Ryba w zalewie winno-miodowej
  • Ziemniaki z wody
  • Makowiec
  • Babka piaskowa 

Oferta 4: 125 zł/os.

  • Krem grzybowy z łazankami
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Śledź w zalewie winno-korzennej
  • Śledź w śmietanie
  • Roladka z łososiem, omletem i szpinakiem
  • Pstrąg pieczony w migdałach
  • Dorsz smażony z posypką z suszonych owoców
  • Sałatka z tuńczyka
  • Ryba po grecku
  • Pierogi z makiem i sosem miodowo-sezamowym
  • Piernik
  • Sernik 

www.margaretwroclaw.pl/

Najadacze.pl

Vege Święta – czyli propozycja popularnej wegańskiej restauracji (która prowadzi również catering), z Nożowniczej 40, tel.: +48 71 344 55 11 oraz +48 789 144 551. Zamówienia przyjmuje do 19 grudnia 2016, e-mailowo za pomocą formularza na swojej stronie, telefonicznie: 71 344 55 11 (Najadacze.pl) lub 71 344 55 22 (Ahimsa), a także osobiście (Nożowniczej 40; św. Antoniego 23. Zamówienia można odbierać do 23 grudnia. W ofercie również potrawy bezglutenowe [GF].

Wytrawnie:    

  • SeleRyba w glonach nori – 12 zł/ 3 szt.
  • Wigilijny bigos ze śliwkami, grzybami i kostką sojową [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
  • Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem wegańskim własnej produkcji [GF] – 30 zł/kg, 16 zł/0,5 kg
  • „Ryba” po grecku [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
  • „Ryba” duszona na porach z mlekiem kokosowym i gruszką [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
  • Pasztet z fasoli – 16 zł/foremka 0,5 kg
  • Pasztet z soczewicy i słonecznika – 16 zł/foremka 0,5 kg
  • Pasta z czerwonej soczewicy (doskonała do pieczywa) [GF] – 6,5 zł/200 g
  • Majonez sojowy [GF] – 7 zł/250 ml
  • Pierogi ruskie (mrożone i nieugotowane) – 1,20 zł/szt.
  • Pierogi z soczewicą (mrożone i nieugotowane) – 1,20 zł/szt.
  • Hummus z oliwą i za’atarem [GF] – 9 zł/200 g
  • Hummus z czosnkiem i pietruszką [GF] – 10 zł/200 g
  • Hummus z suszonymi pomidorami [GF] – 12,5 zł/200 g
  • Barszcz czysty [GF] – 7 zł/400 ml

 Na słodko:     

  • Makowiec zawijany – 30 cm długości, ok. 1,3 kg 50 zł/rulon
  • Tofurnik z brzoskwiniami i czekoladową polewą (sernik z tofu) – okrągła blaszka średnica 25 cm – 12 porcji [GF] – 89 zł
  • Tofurnik z brzoskwiniami i czekoladową polewą – prostokątna blaszka – 20 porcji [GF] – 135 zł
  • Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową – 82 zł
  • Napoleonka – 7 zł/szt.
  • Makowiec orzechowy [GF] – 90 zł
  • Jaglany „sero”-mak [GF] – 87 zł
  • Jagielnik kokosowy z karmelem daktylowo-orzechowym [GF] – 82 zł
  • Torcik pomarańczowy z cynamonową pianką [GF] – 82 zł
  • Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i bakaliami [GF] – 87 zł
  • Korzenne ciasto czekoladowe [GF] – 75 zł
  • Kopiec kreta – 68 zł
  • Kopiec kreta [GF] – 82 zł
  • Wegańskie ptysie z kremem – 7 zł/szt.
  • Pralinki daktylowo-sezamowe [GF] – 3 zł/szt.

 Możliwość zamówienia ciast bez dodatku cukru – dopłata +10 zł

 

www.facebook.com/najadacze/

Dwór Polski – Delikatesy

Zamówienia na dania świąteczne przyjmowane są do 16 grudnia 2016 (tel.: 71 372 34 15, 609 333 887, także e-mail: biuro@dworpolski.wroclaw.pl lub formularz na stronie www), a należy je odbierać 21-22 grudnia przy ul. Kiełbaśniczej 2. 
Oferta:
  • Kołduny – 18 zł/400 g 
  • Uszka z mięsem –18 zł/400 g 
  • Uszka z farszem grzybowym – 22 zł/400 g 
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 11 zł/500 g 
  • Krokiety z kapustą i grzybami – 6 zł/2 szt. 
  • Karp po żydowsku – 11 zł/80/100 g 
  • Karp w galarecie – 11 zł/80/100 g 
  • Łosoś w galarecie – 14 zł/80/100 g 
  • Śledź garnirowany – 6,50 zł/150 g 
  • Rolada z indyka w galarecie z żurawiną – 11 zł/170 g 
  • Kapusta z grochem – 6,50 zł/300 g 
  • Barszcz czerwony – 3,50 zł/200 ml 
  • Zupa grzybowa – 8 zł/200 ml 
  • Karp smażony – 12 zł/100 g 
  • Kaczka pieczona cała z jabłkami – 78 zł/1 szt. 
  • Kaczka pieczona cała z farszem staropolskim – 78 zł/1 szt. 
  • Galantyna z kurczaka – 35 zł/kg 
  • Boczek rolowany – 39 zł/kg 
  • Smalec domowy – 7 zł/150 g 
  • Schab wędzony – 43 zł/kg 
  • Szynka wędzona – 43 zł/kg 
  • Kiełbasa wędzona – 34 zł/kg
  • Kompot z suszu – 4 zł/200 ml 
  • Kluski z makiem – 5,50 zł/300 g
  • Kutia – 6 zł/200 g 
  • Jabłko pieczone z żurawiną – 4,50 zł/1 szt. 
  • Makowiec – 40 zł/kg 
  • Sernik wiedeński – 40 zł/kg 
  • Piernik – 40 zł/kg 
  • Keks świąteczny – 40 zł/kg 
  • Ciasto tort węgierski – 49 zł/kg

 www.dworpolski.pl

Restauracja Patio

Zamówienia na gotowe dania świąteczne można składać do 20 grudnia 2016 r. (tel.: 71 375 04 17, 71 375 04 08, e-mail: restauracja@hotelpatio.pl), a odbierać osobiście w restauracji przy ul. Kiełbaśniczej 24 – do 23 grudnia do godz. 20.00. Z każdego asortymentu należy zamówić min. 5 porcji. 

Dania na zimno:

  • Karp wędzony z musem chrzanowym – 15 zł/60/30 g
  • Śledzik w śmietanie – 10 zł/100 g
  • Sałatka  żydowska – 6 zł/100 g
  • Karp w galarecie – 15 zł/100 g
  • Ryba po grecku – 10 zł/100 g
  • Karp po żydowsku – 15 zł/100 g
  • Wędzony łosoś z marynowanymi grzybkami – 20 zł/50/30 g
  • Staropolskie wędliny (3 rodzaje) – 20 zł/150 g
  • Galantyna z kaczki nadziewana figami – 12 zł/50 g
  • Cielęcina nadziewana grzybami – 12 zł/50 g
  • Półgęsek wędzony z żurawina – 15 zł/50 g

Zupy:

  • Wigilijny barszcz z uszkami lub pasztecikiem – 10 zł/250 ml
  • Zupa grzybowa z prawdziwków – 10 zł/250 ml
  • Zupa rybna z sandaczem, porem i zacierką – 12 zł/250 ml

Na ciepło:

  • Karp pieczony w maśle – 20 zł/150 g
  • Filet z sandacza zapiekany w kapuście – 30 zł/150/80 g
  • Pieczona pierś z kaczki w sosie wiśniowym – 32 zł/150 g
  • Plastry pieczonej szynki (min. 10 porcji) – 20 zł/150 g
  • Golonka na kapuście z grzybami – 20 zł/120/80 g
  • Filet z łososia – 30 zł/120 g
  • Polędwiczka nadziewana borowikami – 25 zł/120 g
  • Pieczona pierś z indyka w sosie borówkowym – 25 zł/120 g
  • Wybór pierogów (z kapust ą, grzybami, ruskie) – 18 zl/250 g
  • Kapusta z grzybami – 8 zł/150 g
  • Smażone ziemniaczki (półksiężyce) 7 zł/150 g

Deser:

  • Kutia – 8 zł/100 g
  • Strudel z jabłkami i cynamonem – 15 zł/150 g
  • Patera ciast wigilijnych (makowiec, sernik, jabłecznik) – 15 zł/150 g
  • Pieczone jabłko z konfiturą – 15 zł/200 g
  • Szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami orzechowymi – 15 zł/150 g

https://restauracjapatio.eu/

Pierogarnia Stary Młyn

 Żeby zamówić wigilijne pierogi, trzeba przyjść osobiście do tego lokalu, który się mieści przy Rynku 26 (tel. 71 344 14 15), i umówić się na odbiór, którego można dokonać do 21 grudnia 2016 r. Restauracja proponuje także inne rodzaje pierogów ze swojego tradycyjnego menu w promocyjnej cenie -10%.

Oferta: 

  • Pierogi ruskie – 29,96 zł/kg
  • Pierogi „grzybobranie” – 29,96 zl/kg
  • Uszka – 29,96 zł/kg 

 

 www.facebook.com/pg/PierogarniaStaryMlynWroclaw

Pierogarnia Nowowiejska

Przyjmuje zamówienia na święta do odbioru przy ul. Nowowiejskiej 71/1b (tel. 71 728 03 55). Trzeba się pospieszyć z decyzją, ponieważ chętnych na świąteczne pierogi nie brakuje i ilość asortymentu również jest ograniczona.

Oferta:

  • Uszka – 90 zł/kg (ok. 100 szt.) 
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.) 
  • Pierogi ruskie – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.) 
  • Pierogi ze szpinakiem – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.) 

 

 www.facebook.com/pierogarnia.nowowiejska  

 Art Restauracja

Tym, którzy lubią świąteczne słodkości, przyhotelowa restauracja przy ul. Kiełbaśniczej 20 (tel.: 71 787 71 32, 787 72 45) proponuje smaczne, tradycyjne wypieki i zamówienia przyjmuje do 22 grudnia 2016 r. Odbierać je można najpóźniej 24 grudnia do godz. 18.00.

Oferta – wszystkie wypieki 40 zł/kg:

  • Sernik tradycyjny z rodzynkami
  • Sernik czekoladowy
  • Piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą
  • Piernik z bakaliami
  • Ciasto makowe
  • Makowiec tradycyjny
  • Puszysty keks pełen bakalii

 

 http://www.arthotel.pl/restauracja 

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama