Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Apetyczna trzydniowa impreza Delicje Regionów już od piątku we Wrocławiu. – Festiwal skupia się na smakach regionów z całej Polski, z przewagą dolnośląskich i wrocławskich. Będą na przykład wyjątkowi serowarzy, w tym produkujących sery we Wrocławiu – zapowiada Małgorzata Scheuer-Tyc z firmy Artis (współorganizator). – Poza produktami do skosztowania i kupienia, będzie sporo gotowania i degustacji. Do tego pokazy na scenie, nawet jak związane z kuchnią gruzińską, azjatycką czy włoską, to z domieszką składników polskich – dodaje.
Posmak smoka jedną z 1000 papryk
Sylwia i Wojtek to małżeństwo z Wrocławia, w którym nie brakuje pikanterii. Od prawie czterech lat sadzą ostre papryki różnych odmian: jalapeno, carolina reaper czy dragon’s breath.
Z ostrych warzyw robią sosy. Papryki dodają do miodów, soli, czekolady i pralin. Przykładowo: sos Dżemos Tysiąca Papryk ma w sobie 20 ostrych odmian. Ponoć smakuje m.in. z ciastami, deserami, lodami, mięsami, krewetkami i zupami.
Ich manufaktura nazywa się 100 papryk. Będzie miała stoisko na zbliżającym się wielkimi krokami festiwalu Delicje Regionów, którego zapowiedź przeczytacie tutaj.
Stoisko 1000 papryk będzie otwarte: w piątek (7 lipca) od 15:00 do 22:00, w sobotę (8 lipca) od 12:00 do 22:00 i w niedzielę (9 lipca) od 12:00 do 20:00.
Soki z jabłek i ser(otonina) z Wrocławia
Stoisk z regionalnymi produktami będzie oczywiście na festiwalu znacznie więcej. Wśród nich Sady Celmerów, dobrze znane klientom Wrocławskiego Bazaru Smakoszy. Do ich soków ustawiają się długie kolejki.

Serotonina to z kolei wrocławska serowarnia założona przez Paulinę i Andrzeja. „Wszystko zaczęło się we wrześniu 2019 roku w miejscowości Chociwle, dokąd Andrzej pojechał na swój wieczór kawalerski. W prezencie dostał zaproszenie na kurs serowarstwa domowego” – czytamy na ich www.
Ich wytwory podzielone są na pięć kategorii: sery krowie, sery owcze, nabiał, słodycze i deski serów. Mają twarogi, sery podpuszczkowe, niedojrzewające, dojrzewające, o smaku oliwki, orzecha z wiśnią i inne.
Piwo nie tylko z Beczek Odry i Wrocławia
Będą też bracia Grzegorz i Michał – założyciele browaru Cześć Brat w Jelczu-Laskowicach i pubu we Wrocławiu. Przywiozą piwo własnej produkcji, ale nie tylko.
Piwo poleje się także na stoisku Odra Barrels – browaru z Wrocławia. Zapowiadana jest nawet premiera, okrzyknięta hasłem „jedno piwo – podwójna nowość”.
„Za Odra Barrels stoimy my - koledzy, którym strzeliło do głowy, żeby robić piwo! Maciek, Maciek, Jarek, Kevin!” — czytamy na www.
Kiszonki, dziczyzna, pstrąg i miód
Jeszcze kilka przykładów manufaktur z produktami dolnośląskimi:
- Kiszone Specjały – kapusta, ogórki, pomidory, cytryna czy kimchi, akwas buraczany, sok z kiszonej kapusty, ocet jabłkowy, przeciery owocowe, soki tłoczone z warzyw i inne;
- Dziki Zwierz – m.in. kabanosy z dzika wędzone olchowym dymem, kiełbasa z Borów Dolnośląskich (aromat czosnku, jałowca i olchowego drewna);
- Master Catering – pierogi i inne dania gotowe, ale pierogi przede wszystkim;
- Raj Pstrąga – to stawy hodowlane w Stroniach Śląskich z jadalnią, która serwuje dania z pstrąga;
- Ramka Miodu – miody z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego prowadzonego przez dwa pokolenia pszczelarzy na pogórzu Gór Izerskich.
O tych i o innych można przeczytać na FB Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny. Zdjęcia przykładowych produktów są w galerii.
Pełna lista stoisk i program Delicji Regionów
Lista wystawców
- Wrocławski Bazar Smakoszy
- Sery Cypryjskie (Hellimpol)
- Witomar
- Mastercatering
- 1000 Papryk
- Sady Celmerów
- Ramka Miodu
- Danie’lnaparze
- SER_Tom
- Big Chlebowski
- Bacówka na Hali Majerz Czorsztyn Wojciech Komperda
- Serowarstwo Domowe Lamperscy
- Sernica Dolnośląska
- Groser
- Serotonina – wrocławskie sery rzemieślnicze
- Zagroda na pograniczu
- Nata Cafe
- Delicious Home Made
- Squisitissimo – oryginalne włoskie produkty
- Dziki Zwierz
- Pieróg Cheborek
- Raj Pstrąga
- Ottomańska Pokusa
- Sorbet lodziarnia rzemieślnicza
- Obwarzanki Krakowskie
- Balkan Burger
- DiegoTotti deski artystyczne
- Ostrygi
- Trattoria ala La Scala
- Wina Grecji
- Smak na Robaka
- Brat Pastrami
- Browar Złoty Pies
- Browar Piwo z Żuka
- Browar Cześć Brat
- Browar Odra Barrels
- Browar Browarka
- Browar Lobster
- SYCone ANDERS BROWAR
- Browar Opolski
- Browar Stu Mostów
- Kalea & Erl-Bräu
- Wine & Fashion
- Winnica 55-100
- Winnica Silensi
- Winnica L’Opera
- Winnica Adoria
- Konoba – wina chorwackie
- Winnica Potęga Tradycji Konin
- Vinori – unikalne wina
- Wina Grecji
- Skarb Templariuszy
- The Big Fellow
- Wolf & Oak
- Nalewki Gniewski Dwór
- Nalewki Longinus
- Cydr Zywer
- Cydr Radosny
- Souvlaki Greek Truck
- Fundacja Mniej Więcej
Program Delicji Regionów – od 7 do 9 lipca na Rynku
7 LIPCA (PIĄTEK) |
|
● SCENA |
|
15.00-15.15 |
Oficjalne otwarcie festiwalu |
15.30-16.30 |
Włoski klimat na talerzu – gotowanie na żywo |
16.45-17.30 |
Kolory Herbat – opowieści czajmana |
17.30-18.30 |
Wojciech Harapkiewicz – gotowanie na żywo |
19.30-21.00 |
Duet Nawrot&Smardzewski – koncert |
● WARSZTATY |
|
15.00-17.00 |
Bezpieczne wakacje – udzielanie pierwszej pomocy |
15.00-19.00 |
Wirtualny spacer po Hali Stulecia przy użyciu gogli VR |
17.00-19.00 |
O zdrowym i racjonalnym żywieniu oraz przeciwdziałaniu cukrzycy |
8 LIPCA (SOBOTA) |
|
● SCENA |
|
12.00-13.00 |
MasterChef Junior: Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk – rozgrywka kulinarna |
13.30-14.30 |
Pojedź do winnic Dolnego Śląska – rozmowa z winiarzami |
15.00-16.00 |
Wręczenie nagród Delicje 2023 |
16.30-17.30 |
Smakuj Dolny Śląsk – Raj Pstrąga |
17.45-18.30 |
Piwna pogadanka |
18.45-19.30 |
Tajemnice ginu |
20.00-22.00 |
Mocna Strona Bluesa – koncert |
● WARSZTATY |
|
13.30-14.30 |
Marzenia się spełniają – Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk |
16.00-17.00 |
Wino nie jest trudne. Tajniki degustacji wina – seminarium |
9 LIPCA (NIEDZIELA) |
|
● SCENA |
|
12.00-13.00 |
Zero waste/less waste. Nadwyżki żywieniowe – jak je wykorzystać |
13.15-14.15 |
Blog kulinarny food² – gotowanie na żywo |
14.30-15.30 |
Bogactwo świata win europejskich i Nowego Świata |
15.45-16.45 |
Gotuj z Gruzinem – Gagik Grigoryan |
17.00-18.00 |
Snecz gotuje – Azja z polskim twistem |
20.00 |
Zakończenie festiwalu |
● WARSZTATY |
|
12.00-13.00 |
Jak powstają wina – różne style, techniki, szkoły – seminarium |
14.00-17.00 |
O zdrowym i racjonalnym żywieniu oraz przeciwdziałaniu cukrzycy |